štvrtok 4. decembra 2014

Betlehemské svetlo

Posledný mesiac tohto roku, adventné obdobie, príprava na Vianoce. Dosť ľudí rozpráva o vianočnej atmosfére, niekto si ju spája so snehom, niekto s počúvaním vianočných piesní, pečením medovníkov. Akosi sa od nás očakáva aj chodenie po obchodoch, aspoň oni sami na to upozorňujú už dva mesiace. 

Aj skauti majú svoje miesto v predvianočnom období. Ich milou povinnosťou je prinášať svetlo z Betlehema. Úplne jednoduchá vec, symbol, hlavný vianočný príbeh. No to, čo opakujete každý rok sa časom stane stereotypom. Rozprávame stále ten istý príbeh, ako v Linzi vymysleli ozvláštnenie programu na pomoc postihnutým deťom. Len z dizajnovo iných letáčikov. Ten istý obrad, na Štedrý deň stojíme pri stole a usmievame sa na ľudí, čo si prídu po svetlo. Nehovorím, že je to problém. Je to zvyk, tradícia. Tie sú fajn, spájajú ľudí, generácie. 

  Ale sme skauti, čo roznášajú svetlo, alebo sme skauti svetla?




Súvisí to aj s tou atmosférou Vianoc. Čakáme, že ju ucítime keď nám pod nohami bude vŕzgať sneh, v ušiach znieť koledy atď. Ale to sú veci, ktoré nám dokopy vytvárajú tu atmošku, individuálne ich môžeme stretnúť aj počas roka. A môžu nám vyfintené výklady obchodov pomôcť cítiť Vianoce? Nie. Všetko čo máme radi je objektom zisku a reklamy a tie to vždy nejak zhovadia. Sviatky sú na prvom mieste. Akoby všetko muselo mať nejaké peňažné ohodnotenie, muselo byť všetkým na očiach, zdieľané, kopírované, vyčačkané až gýčové. Ach labyrint sveta, aký si dnes slizký a vtieravý, až ľuďom znechucuješ a stieraš krásu vecí čo mali radi. A vážili si. Vianoce už nejako nemajú úctu, čo mávali. 

Už dlhšie Martin neprichádza na bielom koni. December som v Bratislave privítala dažďom a poldennými hmlami. Prekvapivo mi to vôbec nevadí. Samozrejme by ma potešil sneh, ale neprekáža mi jeho nedostatok v predvianočnej nálade. Tento rok to budú pre mňa ťažké Vianoce, ale najmä preto sa zamýšľam čo ich robí Vianocovými. Zabudnite na čokoládových mikuláškov a výpredaje ozdôb už pred sviatkami. Myslím, že dôležité je to svetlo čo prinášame, pustiť do svojho srdca. Stať sa nositeľom, nie len kuriérom. 

Páči sa mi, ako to vystihli susedia harczeri v piesni Betlejemskie swiatlo  pokoju. pred rokmi som ju pri svite sviečok počula za doprovodu gitár na Glodowke. Nová nádej z Betlehema...plameň pokoja nech nás zohrieva. Najkrajšie a najvzácnejšie darčeky niekedy nestoja stovky eur. Ale platíme ich tikotom hodín. Čas čo môžeme venovať svojim blízkym, či aj neznámym ľuďom. Svojim správaním a konaním môžeme zapáliť svetlo v iných, zohriať ich láskou. Znie to ako fráza, no stretávam sa s tým, že ľudia sú zamrznutí vo vnútri. Predsudky, stereotyp, výnimočné chvíle brané ako všednosť. Tohtoročné dieťa svetla- 9 ročný Tizian Ronacher je vraj vzorom v svojej škole. A to len pre obyčajnú ľudskosť, lebo je tolerantný a nápomocný svojim spolužiakom. Skúste sa svojich vĺčat spýtať, kedy naposledy pomohli v niečom svojim spolužiakom. My všetci skauti by sme si mohli z dieťaťa svetla zobrať príklad. Začať to vianočné svetlo rozdávať cez seba skôr, ako si ľudia ohrejú ruky nad jeho plamienkom. Pokoj cítiť v sebe. Potom prídu aj pokojné a šťastné Vianoce.

Okrem lokálneho roznášania svetla, ktoré si riadia zbory individuálne, môžete pomôcť aj na celoslovenskej úrovni, pri vlakovom rozvoze 20.12. Trojčlenné posádky sa môžu nahlásiť do 11.decembra cez formulár na stránke svetla. 

25 rokov je táto tradícia aj na Slovensku. K jej výročiu sa podarilo tuším Ústrediu spolu so Slovenskou poštou vydať špeciálnu vianočnú známku. Dostanete ju spolu so známkou, ktorá zachytáva  vitráž z kostola Nanebovzatia Panny Márie v Chynoranoch. Na vitráži je zachytená mariánska vízia Ignáca z Loyoly a namaľovaná bola v roku  1933. Škoda že logo skautingu je len na archu známok, takže si ich musíte naraz kúpiť 8 kusov. Námet na družinovku s tvorbou pohľadníc  a následne ich spolu ísť poslať na poštu? Aj to môže ozvláštniť tento rok a priviať predvianočnú atmosféru.

Nech Vás svetlo sprevádza. Aj v Betleheme svieti celý rok, nielen na Vianoce.
Ihlička





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára