utorok 10. júna 2014

MUSIC.TRAVEL.ČAJOVNICA 2014



Čaj
Nápoj východu, ktorým si uctievali hostí. Čajový obrad bol časom otvárania duší nad vôňou listov čajovníka. Uctievali spoločný čas, kedy sa mohli stretnúť, porozprávať a tešiť z prítomnosti hosťa či hostiteľa.
Hudba
Jedna zo siedmych slobodných umení, ktorá sprevádza ľudské kroky od nepamäti. Hudba za nás vyslovuje nevysloviteľné a je spoločníkom každej správnej oslavy.
Cestovanie
Presun z bodu A do bodu B. Akýmkoľvek spôsobom. Tiež známe ako putovanie a staré ako ľudstvo samo. Putovanie za zážitkami, hľadaním odpovedí, prácou, inou krajinou, poznaním…...všetky tri ingrediencie spríjemňujú ľudské bytie a sú u niektorých až náplňou života. Čo ale môžu mať spoločné so skautmi?


Čajovo-hudobné cestovanie
Roveri zo 112.zboru Prameň Prešov vzali tieto tri prísady a starostlivo ich premiešali. Už v predstihu nás lákali na skvelý hudobný zážitok v podobe živej hudby. Postupne odhaľovali hostí a mená ako Raper, Yamayka a Kuko sľubovali šťavnatú ochutnávku ciest mimo Slovenska. Vznikla akcia, ktorá nám nedala spánku v prvý májový víkend. Chata Kanné a cez tridsať skautov a neskautka Janka, ženský hlások v kapele. Víkend ponúkol uspokojenie všetkých zmyslov v dávke jedla, hudby a cestovateľských zážitkov.
Piatkový večer sa čajovalo a moju Pu-Erhovu dušu ranil len deficit sypaných čajov, poniektorých zas vyškrtnutie čokolády z nápojového lístka. Nahrádzali to k čaju podávané sendviče a milá obsluha. Podávala sa aj hudobná chuťovka. Chlapci a slečna nám hrali, spievali a otvárali brány k iným sféram. Hudba dušu povznáša. Presnejšie k sólam v podaní harmoniky a Mateja, či gitarovkám Mira a Geparda. Šum dažďa za oknami a rozhovory nás preniesli do soboty.

Putovanie za obzor
Keď vystúpime zo svojej komfortnej zóny je šanca na dobrodružstvo.
 I v rozprávkach musel Janko zbaliť bodkovanú šatku s buchtami a vydať sa za obzor na skusy.
 Zachrániť nejakú princeznú a vyženiť kráľovstvo. 
Dnes je všetko objavené a preskúmané. My máme svoje vychodené chodníčky. 
A predsa i dnes odpovedáme na volanie diaľok. 
Je teda cestovanie súčasťou ľudskej prirodzenosti? 

To mi vŕtalo v hlave celý deň, keď som sa prenášala do Mongolska, Južného Sudánu, Južnej Ameriky či Škandinávie. Naši hostia rozprávali príbehy, ktoré napísal sám život, skúsenosti, ktoré si na Ceste prežili na vlastnej koži. To volanie, ktoré ich donútilo zbaliť batoh bolo vždy iné a aj ich príbehy sa líšili. Ale z ich slov bolo cítiť úctu ku krajine, ktorou šli, žili, poznávali. Rozšírenie obzoru a rešpekt. Poznanie nového kladieme k tomu čo poznáme a porovnávame. Zisťujeme čo  je inde lepšie, aj čo si vážime na domove.  Cestovať by sa malo s otvorenými očami i srdcom. Cesta by nemala znamenať len fotky v počítači. Mala by nás obohatiť, naplniť dôverou v seba a vlastné schopnosti, na ktoré sa musíme pri putovaní spoliehať. Dôverou v život a Jeho vedenie, že každý okamih, aj nepríjemný, je kamienkom v mozaike. Určite keď niekde stretnete Rapera, spýtajte sa, čo ho naučilo Mongolsko. Yamayky prečo, keď je Južný Sudán taký nebezpečný, je zároveň krásny. A Kuko vám aj osobne odporučí Fínsko a Nórsko ako svadobnú cestu. Aj stopom. Žlté trabanty z Čiech nám už po tretí krát dokazujú, že když se chce, tak to jde. I cez Južnú Ameriku, prales, soľné pláne a hory.



Tancuj duša živá
Po toľkom cestovaní so zadkom na stoličke večer patril hudbe a skvelej kapele. Brušká sme si smeli naplniť zemiakovým šalátom a kofolou čo hrdlo ráčilo. Parket sa vlnil, skákal, točil a ešte aj spieval. Keď o polnoci hudobníci odložili svoje nástroje, vzduch zaplnili tóny hudby na želanie. Majálesovalo sa až do neskorej noci, niektorí nešli ani spať, lebo skoro ráno už cestovali. Scvrkávajúci sa počet účastníkov si ešte zamaškrtil na nutele a kakau a dostal darček v podobe štýlového cd s fotkami :)
Na začiatku každého nápadu stojí nad vami niekto, kto hovorí to nepôjde, to sa nedá. Ale i niekto kto vo vás verí a dodá vám odvahy uskutočniť vaše sny. Splnené sny sú potom inšpiráciu pre iných, nakopnutím že to jde. Po víkende myslím ostalo v každom z účastníkov zrnko odvahy. Nebáť sa odložiť stereotyp v ktorom žijeme a splniť si sen. Stopovať, ísť na dobrovoľnícku zahraničnú službu, vydať sa na miesta, kde sme neboli, oprášiť gitaru a zopakovať akordy. Ďakujeme Kovimu, Palimu a Matejovi za Music Travel Čajovnicu.

FOTO z akcie: http://lnk.sk/caq
VIDEA :   http://lnk.sk/car

ihlička

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára