utorok 10. júna 2014

OBJAVUJ!

Poznávať iné kraje je určite dobrodrúžstvom. No aby sme niečo zažili či videli, nemusíme cestovať až za hranice....často na to nie je čas, peniaze, parťák... Výhovorky, povedia si dobrodruhovia. Fakty, povedia dospelí-nedospelí čo musia zarobiť na nájom, stravu. 
Nebudeme sa tu hádať, kto má pravdu. Každý kráča svojou cestou a porovnávať sa s inými nemá význam.
Chcem sa podeliť o pár nápadov, ako si užiť cestovanie, privodiť nejaké dobrodrúžstvo i na domácich cestách. Peši, autom, autostopom, busom, vlakom....s priateľmi, sám, s rodinou, s parťákmi rovermi....cesta SNP, Gotická cesta, divokosť Muránskej planiny či Polonín. Aj na domácej mape je z čoho vyberať. 

OBJAVUJEME PREŠOVSKÝ KRAJ

Organizácia cestovného ruchu toto leto ide propagovať dovolenky doma. Asi. Preto je tu súťaž pre všetkých od 13.6. do 15.9.2014. Ponúkajú nám 250 check pointov, ktoré zahŕňajú remeselníkov, drevené kostolíky, hrady, prírodné a technické pamiatky. Jedinou úlohou je odfotiť sa a fotku zavesiť na FCB. Za toto overenie vašej prítomnosti na mieste získavate body. Najviac bodov máte samozrejme za Gerlachovský štít a priľahlé tatranské lokality.
Ak vás ale nezajíma zbierať body, minimálne zoznam je prínosný. Kde inde nájdete súpis kultúrneho či prírodného bohatstva nášho kraja? 250 zaujímavých bodov zhliadnutých v Prešovskom kraji z vás urobí objaviteľa, čo aspoň vie čo má pod nosom. 
Vhodné pre rodiny, skautov, roverov, páriky i samotárov.

SVET JE NAŠE IHRISKO!

Veľmi populárny spôsob, ako okoreniť cestovanie, či sa dozvedieť o zaujímavých miestach. Je to celosvetová hra s GPS navigáciou. Súradnice vás dovedú na miesta, kde je ukrytá krabička - cache. Vytvárajú ich hľadači - kešeri a mali by byť na miestach, ktoré sú prínosom pre návštevníka. Obsah krabičky je vlastne poklad, ktorý keď nájdete, môžete si zobrať. Na oplátku i vložiť, aby cache bola pokladom i pre hľadača po vás. K tejto hre je potrebná GPSka, ktorá je ale dnes už v každom mobile. Následne sa zaregistrujete na stránke a odhalia sa vám poklady sveta :) 

Ja som cez geocaching objavila čarovné miesta ako pamätník na Wilecovej hôrke, vysokú pec za Osrblím a i skauti majú svoju keš.
Odporúčané okuliarnikom i bez, v pároch, s                                                       deťmi, čo sú moc zvedavé, v partii, i sám parte.


HRADY

Trip ochutený pre roverov. V dvojiciach či trojiciach. Vezmeme mapu a zakrúžkujeme si hrady a k nim priradíme bodovú hodnotu. Podľa dostupnosti. Výkony našich skupiniek budeme bodovať, ale silnejším motorom je prekročenie svojich hraníc.
K tomu nám samozrejme pomôžu úlohy v zalepených obálkach, ktoré majú určený čas, kedy sa otvárajú. Úlohy majú tiež rôznu obtiažnosť, zameriavajú sa na dôvtip, vynaliezavosť, komunikáciu s obyvateľstvom.
  • Na obed - zarobte si prácou na obed
  • pol hodiny sa jeden z vás pohybuje poslepiačky
  • nájdite si palice a na všetkých hradoch si urobte do nich vryp+názov hradu
  • prenocujte na hrade
  • hovorte spolu i s inými hodinu ľubovoľným cudzím jazykom
  • ..........úlohy majú byť vtipné a náročné. Nemajú iba brániť v putovaní.
Taktiež veci čo môžu mať cestovatelia so sebou sú obmedzené - OP, KPZ, nôž, papier, pero, celta, spacák, zubná kefka, pasta, ešus, jedlo ( minimum), mapa oblasti, 3€
Každá skupinka si volí vlastnú stratégiu, spôsoby presunu, rieši problémy a spoznáva seba, parťákov, ľudí okolo i kraj. Cieľom je jeden určený hrad, kde v daný čas majú doraziť všetky skupiny, aj keď nestihnú všetky úlohy či hrady na trati. Pri ohni si vymeníme skúsenosti a zážitky.
Odporúčané najmä pre roverov, ale viem si predstaviť i rodinnú verziu :) spracované podľa O.Lubojackého

GAMBLE
Zbesilost vsetínskych roverov, odporúčaná(hraná) najmä chalanmi. Dvojice sa v piatok doobeda dozvedia cieľ cesty a s 1€ v kapse sa tam majú dostať. Samozrejme čo najrýchlejšie, zákonnými prostriedkami ( peši, na biku, stopom, vlakom, autobusom, lietadlom, koňom...). Môžu ale utratiť len 1€.

Na podobnom princípe je vystavaná aj reality show Amazing race, ktorá sa točí od roku 2001. Cestovanie spojené so súťažením, v dvojiciach, po celom svete.  Na konci je ale len jeden víťaz.

Doprajte si cez leto trochu objavujúceho rozhľadu :)      
           ihlička


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára