pondelok 30. marca 2020

Kde počúvať príbehy a rozprávky

Knihy patria k človeku. Potrebujeme príbehy počúvať, čítať, rozprávať a možno raz aj napísať. Ktovie :) Kamarátstvo s knihami sa buduje od detstva, ale rozvíjať ho môžeme v každom veku.
Počúvanie príbehov - čítať nám môže mamka, ocko, starší brat ....a tak ďalej. No ak sa im práve nechce, alebo aj oni by chceli počúvať, môžete si spolu pustiť audiorozprávky.

Kde všade teraz možno  počúvať príbehy? Pustili sa do toho tí najpovolanejší - kníhkupectvá a herci.  Prví vedia odporučiť niečo nové, alebo osvedčené a druhí to zas vedia pútavo prečítať a podať.

Kníhkupectvo Martinus má na svojom youtube už peknú sériu Prečítam ti rozprávku - každý deň o 19tej čítajú herci, herečky, autori úryvky z rozprávkových kníh. Ponuka je už ozaj pestrá a pribúdajú ďalšie :) Od klasikov povinného čítania Emila z  Lönnebergy a Danky a Janky až po Rozprávky z Dobráčkova  a Mudrlantov z Trpákova.

Činčuáčik je pojazdné detské kníhkupectvo ktoré na svojom trojkolesovom bicykli putuje za čitateľmi po festivaloch, trhoch, ihriskách Slovenska. Jeho autorka Baška začala čítať aj po anglicky, aj pre veľkáčov. Na stránke kníhkupectva nájdete aj tipy na knihy pre štuplikov, malkáčov a veľkáčov

Egreš  vydáva krásne ilustrované knihy slovenských a zahraničných autorov, a to nielen pre deti. Vypočuť si môžete ich knihu o slovenskej prírode Na kraji lesa.

V českom detskom kníhkupectve Dlouha Punčocha nájdete podobné odporúčania podľa veku detí.  Vo výbere sú na anglické, české, slovenské a dokonca aj pár poľských a nemeckých kníh. Ak je čeština Váš kamarát, ich živé štvrtkové čítačky sa teraz presunuli do virtuálneho sveta. Pohádky od Miloše Macourka, ktoré možno nepoznáte.

Divadlo Andreja Bagara v Nitre - jeho herečky a herci čítajú klasické rozprávky ako  Kocúr v čižmách, Červená čiapočka. O psíčkovi a mačičke ( Ako umývali dlážku a Ako si psíček roztrhol nohavice) a ďalšie, postupne pribúdajú .... nájdete ich na youtube Rozprávky DAB

Počuli ste už o Zlatom fonde denníka SME? Kedysi prišiel Tomáš Ulej s nápadom, že klasické diela slovenskej literatúry by mali byť zdigitalizované a tak dostupné všetkým. Tomuto projektu sa darí a môžete si tu prečítať nielen diela Jonáša Záborského či Sládkovičovu Marínu, ale nájdete tu aj diela Andersena alebo Julesa Verna.
Klasické rozprávky od Dobšinského a Andersena z tohto Zlatého fondu si môžete  vypočuť v podaní herca Roberta Rotha z činohry SND. Stačí si vybrať platformu cez ktoré  budete  rozprávkové podcasty počúvať.

Aj iní herci činohry Slovenského národneho divadla čítajú  rozprávky. Videá nájdete na ich facebooku. Vybrať si zatiaľ môžete z príbehu o Machovi a Šebestovej v podaní Moniky Hilmerovej, Táňa Pauhofová čítala úryvky z knihy Opice z našej police a Kamila Magálová čítala O zlatej podkove,zlatom pere a  zlatom vlase.

Projekt Celé Slovensko číta deťom stojí na dôležitej myšlienke - čítajme deťom 20 minút denne! Hlasné čítanie pomáha dieťaťu rozvíjať predstavivoť, zlepšuje sústredenie, trénuje pamäť. Spoločné čítanie prináša aj pocit bezpečia, spolupatričnosti a vytvára puto. Projekt organizoval po celom Slovensku rôzne čitateľské podujatia. Momentálne prešiel na čítanie z domu.

No, ešte niečo? Na youtube sa nájdu aj skvosty nahrávok z hudobných vydavateľstiev, napríklad Opus - Ako išlo vajce na vandrovku, O hlúpej žene, Kráľ Drozdia brada, O dvanástich mesiačikoch......a ďalšie.
Na rozdiel od predošlých tipov su toto dramatizácie príbehov a tak je to opäť iné podanie, živšie, pestrejšie ako len čítanie a doplnené hudbou. Súbory rozprávok nájdete TU aj  TUTO  a niečo je aj TuTuTo.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára