streda 8. júna 2016

Táborové družinovky

Za oknami búrky striedajú slnkom zaliate dni, v škole sa sedí už len s veľkým sebazaprením. Viacerí odpočítavame dni do odchodu na tábor. Kde síce slnko praží tiež, ale potok je nablízku, i tieň stromov a nejaký kamarát s ešusom vody tiež nie je ďaleko. Družiny čakajú posledné družinovky, tak prečo sa na nich nezamerať na prípravu na tábor?

PODSADA
Ak sa Vám "povaľuje" podsada v klubovni, či blízkom sklade, je skoro hriechom to nevyužiť v predtáborovom čase. Postaviť podsadu s bandou vĺčat je na koordináciu trošku ťažšie, ale oplatí sa. Tu máte čas im vysvetľovať, skúšať, opakovať, nie ako na tábore kde chcete mať už svoju podsadu postavenú, prinajhoršom prší a miesto 7 detí sa vám okolo nôh motá 15. U skautov je už možné testovať stavbu po dvojiciach, urobiť z toho súťaž na čas. Vysvetliť ako má byť napnutá celta, ako ju viazať, aby do konca tábora ostali všetky oká a že ak si raz postavíš domeček poriadne, nemusíš ho pred každou búrkou zachraňovať.

Keď ste si ju už v klubovni, či vonku postavili, dá sa využiť aj na tému prepady:
  • Do podsady umiestnite karimatky, spacáky a deti si cvičia po zapískaní prepadu ako dlho im trva vybehnúť. Vyliezť zo spacáku, obuť sa, schmatnúť čelovku.
  • Zahrať sa dá aj tak, že strážca má zaviazané oči a stráži podsadu, no nesmie sa jej dotýkať. Prepadlík má za úlohu dostať sa do podsady.
  • Keď som mala družinu vĺčat, bavilo ich aj rozprávať sa o noci na tábore. Zaliezli sme do podsady, poľahali si na karimatky a spacáky a rozprávali sa o nočných strážach, prepadoch, o strachu a tme v lese.  Nestrašte ich :) Oni majú síce silné reči, ale na tábore ich nočná stráž preverí z odvahy. preto je už teraz lepšie ich povzbudzovať, ako desiť.
  • Vynechať by ste nemali aj debatku o prepapodch, aké sú pravidlá a že je to hra - skúška šikovnosti a bdelosti. Nie boj.


ROVNOŠATA 
So skautmi odporúčam prejsť si rovnošatu. Nech si na družinovku donesú svoje košele, šitie a nášivky, čo im na nich chýbajú. Potrápte sa prišívaním, nech nemusia všetko robiť mamky.
Najprv si zopakovať, kde na košeli čo má byť, za pomoci slepej mapy košele - nákres košele, alebo čistá košeľa bez nášiviek a vystrihnuté obrázky či skutočné nášivky a umiestniť ich na košeľu.
Tak aspoň každí zistí, čo mu ešte chýba a má čas si dať do tábora košeľu do poriadku. Tábor je jediný čas a miesto, kde ju využívame každý deň, tak nech sú tie Vaše decká na nástupoch ako zo škatuľky :)  K tomu patrí i správne uviazaná šatka. Turbany sú síce cool, ale radšej cvičte viazanie dobráčika. Niet lepšieho pocitu pre radcu, keď si jeho vlča už vie samo zaviazať uzol.

UZLY
Opäť platí, že ak si to zopáknete s družinou pred táborom, na tábore nemusíte každému osobitne ukazovať ako sa čo viaže. Od dobráčika, cez základné uzly až po tie, čo využijú priamo na lúke. Drevársku slučku na sťahovanie dreva, krížovú väzbu a viazanie trojnožky.....a mnohé ďalšie. Napríklad také teepee. Ale to už je pre pokročilejších, Alebo nie?
Ešte väčšou motiváciou bude zdokonaliť sa v uzloch, ak ich budú môcť uplatniť pre seba :) Pustite sa s deckami do plánovania podsád. Ako si ju zariadia? čo tak vyrobiť si vešiak, poličku, či rohož pod posteľ? určite ich napadne aj množstvo iných zlepšovákov, ako si to v podsade zútulniť. Nápady na inšpiráciu sa dajú nájsť kdekade, napr. Kniha lesnej múdrosti, Viazané stavby či Táborová prax, možno i priamo vo Vašej zborovej knižnici. Skautská prax a zálesácke zručnosti sa najlepšie využívajú na tábore.


JEDLO
Neodmysliteľnou súčasťou je aj služba v kuchyni. Skupina je vždy taká silná (šikovná) aký je jej najslabší člen. I v tomto prípade to môže býť témou na spestrenie družinovky. Na svoj prvý skautský tábor som si brala mamkinu škrabky na zemiaky, lebo ma desilo že budem musieť čistiť zemiaky s nožom. A nakoniec som sa to vďaka táboru naučila :D
Na družinovke si môžete pripraviť táborovú kuchyňu :
  • čistenie zemiakov a súťaž o najdlhšiu šupku
  • lyžice, ešusy, poháre. Porozprávať sa, že lepšie užijú plechový hrnček, ako plastový bez uška. Stačí aj klasický plechač, nemusí byť priamo outdoorový. Ušká na ešusoch i hrnčekoch sú naši kamaráti, lebo miska plná horúcej polievky sa ťažko nesie. Lyžičky, najstratovejší material. Ak si na nich nebudete písať meno vodeodolnou farbou, či lakom, možete si ich ozdobiť aj fimo hmotou. Trochu sa umelecky vyšaliť. Ale aspon si tú svoju spoznáte a jej identifikácia u prípadného iného majiteľa bude ľahšia.
  • z čoho všetkého môžeme mať čaj? atlas rastlín a spoznávanie čo okrem mäty môže zahriať v táborové rána. Zistiť, čo by mohlo rásť v lokalite vášho táboriska. V najlepšom prípade vyrazte do okolia a otestuje bylinky odporúčané na čaje. Chuťovky nezabudnite oznámiť táborovému kuchárovi.
  • ako sa robia pomazánky? aj keď väčšina máme v kuchyni osobu zodpovednú za jedlo, nezaškodí ak aj vlčatá a skauti budú vedieť recepty. Najjednoduchšie sú pomazánky. A možno vymyslíte aj novú, ktorá sa ešte stihne zapracovať do jedálnička.
  • zapaľovanie ohňa, základná zručnosť potrebná v táborovej kuchyni. Ak v júny nemáte oddielovku v lese, skúste aspoň na družine vybehnúť niekde k ohnisku a zdroju dreva. Lepšie preveriť si svojich členov, ako by Vám mali v kuchyni robiť hanbu :)


SPEV 
Tak ako s košeľou, aj v oblasti hudby sa v prvom rade zamerajte na hymny. Táborový deň s nimi začína i končí, teda oficiálne. Skontrolujte či vaše vlčata, skauti i roveri vedia slová. A potom už len spievať a spievať, aby návštevy na tábore odišli milo prekvapené. Doneste si na družinu hudobné nástroje, spievajte, alebo si vyberte svoju družinovú pieseň a nacvičte si ju. Možno zistíte, že máte v družine harmonikára, flautistu, gitaristu, čo vie zanôtiť hymnu, či inú táborovú pieseň. Pri táborákoch Vám všetci poďakujú.
Osobitnou kapitolou sú spevníky. Jediný skautský spevník vyšiel už pred rokmi a doteraz je to poľom neoraným. Urobte si ako družina či oddiel projekt, že pripravíte pre svoj tábor spevníky. Lepšie sa pri ohni spieva, ak ľudia majú v rukách texty. Texty i akordy sa dajú nájsť na nete a vytlačenie zahrnúť do táborového rozpočtu. Alebo vypátrajte staršie verzie spevníkov a rozmnožte ich. Taký spevník stačí jeden 4-5 ľudí.


Nebojte sa rozmýšľať, čo Vás na tábore baví a čo s deťmi môžete pripraviť už teraz. Vyplní Vám to družinovku, overíte si, či sú Vaše decká pripravené a budete sa spoločne tešiť na tábor. Čím viac ich pustíte a zapojíte pomôcť s vecami, s ktorými dokážu pomôcť, budú sa cítiť ako na skautskom tábore. Nie na tábore, ktorý im zaplatili rodičia a oni sa tu idú hrať. Skautský tábor je výchova k samostatnosti, k naučeniu sa byť súčasťou skupiny, skautskej rodiny.
"Když se ruka k ruce vine, tak se tábor podaří!" J.Foglar

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára