štvrtok 11. septembra 2014

EQ prvý ročník 2013


Equilibrium je vzdelaváco-zážitková akcia pre roverov z PSO.“ Takto to je napísané v poslednom čísle média Jar 2014. Môj názor na EQ je: Nieje to len voľajaká akcia pre roverov. Je to škola. Škola zážitkov, poznania kraja, seba, svojich kamarátov, priateľov na ceste RANGERA. Ale najskôr pekne od začiatku. Ako sa to začalo? Kto to spáchal? Kto boli účastnici prvého ročníka? Prečo ísť na Equilibrium? A mnoho otázok, ktoré si kladieš.


Vzdelávanie v skautingu je veľmi dôležité. Nestačí mať talent vymyslieť skvelú družinovku, vedieť si namotať decká tak aby ťa počúvali bez nejakých trestov, nestačí len vymyslieť projekt, lebo chcem dokončiť Roverský pas. Treba mať trochu chcenia aj samého seba vzdelávať. Povedzme si narovinu. Je pekné, že 14-roční skauti v družine s radcom, ktorý má 17násť, ho počúvajú na slovo, majú vzornú dochádzku ale na každej jednej družinovke hrajú futbal. Je to správne? Je potom pre nich skauting tá výchovná organizácia, ktorá ich vychováva k plnému rozvoju človeka? Teraz sa pýtaš čo je to ten plný rozvoj osobnosti? No vidíš to ťa učili na radcáku? Pamätáš určite taká nezáživná prednáška na ktorej si zaspával. A dám ti otázku koľkokrát si ju ty použil pri tvorbe programu, projektu. Koľkokrát si si určil ciele. Ale bolo dosť mudrovania o tom prečo sa vzdelávať. Môžem ti povedať len jedno.
 Nebudeš donekonečna ten „Superman“, ktorý je najbombovejší v oddieli a tvoja družina je tip-top. 
Nebudeš. 
Bez vzdelania ti to bude fungovať veľmi krátko. A práve preto sa ti núka v slovenskom skautingu mnoho kurzov, škôl, lesných škôl a mnoho vzdelávania. Ale ak patríš medzi tých čo nemajú tiptop družina, krachuje ti program aj autorita u detí, tiež máš možnosť- veľa vzdelavačiek je aj svojím programom motivačkou. A tiež máš mnoho možností čo sa týka výlučne motivačiek. Ale nechcem písať o tom koľko kurzov sa v Slovenskom Skautingu máme ale namotivovať ťa na EQuilibrium. Hoci už druhý ročník beží snáď vznikne další ročník a a budeš sa môcť tešiť.  Stačilo kecov. Idem vám priblížiť môj ročník EQuilibrium a v ďalšom texte budem používať skratku EQ, tá znamená Equilibrium.


1.víkend EQ Ignire – Zapáliť sa


   Na prvý víkend si spomínam veľmi rád. Vtedy začala moja cesta Rangera. 3 dni pred akciou vám príde mail s osobným oslovením. Žiadny hromadný mail. Si hovorím bude to mať niečo do seba keď tak súkromne a na každého učastníka si nájdu čas. V piatok zdrhám z rozlúčky s maturantmi a testu z bioly. Pobalený osprchovaný prichádzam na zastávku smer Poprad. Hádžem stop. Chytám milú pani čo pozná skautov a pracuje s nimi. Vysadí ma v strede križovatky(naozaj milé od nej) a už utekám na autobus smer Hrabušice. Jasné moje stanovište kde som sa mal stretnúť s ostatkom tímu bol Hrabušice- Píla (čírou náhodou to bolo z poslednej zastávky autobusu 5 km a niekto tak trochu mal meškanie asi polhodinu). Došiel som.
    Spoločne sme sa ako tím vybrali cestou smerom na Biskupské chyžky. Po ceste kopu úloh, ktoré preverili naše schopnosti, ale aj výdrž a kondíciu. Na Biskupských chyžkách nás čakal RT tím v zložení Gekon, 7apol, Vegeta, Kazi. S nejakým podivuhodným ypsilonom v strede lúky. Čakáme na posledné posádky ktoré dorazia. Ako prišli nasledoval uvítací rangerský rituál, ktorý predtým nikto z nás nezažil a stal sa pre nás neoddeliteľnou súčasťou EQ. Nasledovalo ubytovanie v luxusnej čistej stajni, ale prečo by sme spali v nejakej bude keď môžeme spať vonku pod hviezdami s príchuťou lesa. Tak sme pre istotu postavili prístrešky a hor sa do počúvania prednášok a icebreakerov. Večera z vlastných zásob a potom ešte nočná hra, hranie na mandolíne a gitare pri ohni a spať, zajtra vás čaká ťažký deň. 
   Ranný budíček gitarou, rozcvička osvieženie sa vo vode a hor sa na raňajky. Ovsáky bola celkom fajn voľba. Nasledovali prednášky, hry prednášky a OBED. Bol celkom fajn. Samozrejme si už nepamätám čo bolo ale to je nepodstatné ako názvy prednášok v tomto článku. Po obede a čiastočnej sieste sme sa vydali na cestu. Ale kam? Rovno za nosom! Postupovali sme krajinou s rôznymi aktivitami na ucelenie vzťahov a rozvoj teambuildingu. Prečo to robili? Prečo nás aj učili spolupracovať? Veď predsa sme sa poznali. To mne šlo hlavou. Ale stále som nechápal. Nakoniec sme došli na Kláštorisko, kde sme prežili nezabudnuteľnú noc, plnú duchovna ale nie toho duchovna, že Boh a ty ale také iné duchovno. Také, ktoré rozvíja tvoje vnútro a postoj k tomuto svetu. 
    Prvý víkend sa niesol v znamení jednej zo 4 cností RANGERA, v cnosti MÚDROSTI. Ale nieje múdry len ten čo číta knihy, ale ten ktorý objavuje, učí sa, robí chyby, robí. Dosť rozdiel od toho čo ťa učia v škole. Večer nám skončil, zaľahli sme pod svoje prístrešky, teda pod dva mega prístrešky. Všetci spolu ako jedna RODINA. 
     Prišla nedeľa. Vedeli sme, že tento mega-ultra-špica víkend sa končí, ale ešte nás niečo čaká z dielne EQ. Prišli také prednášky, ktoré bodli vhod. Ako správne vypísať prezenčku, záverečnú správu ale aj ako nedokašlať financie či dobrý vzťah s rodičmi. Potom ešte jedna aktivita(ktorá je prísne tajná :p) a hor sa domov každý svojou cestou. Spoločne do Letanoviec,  okrem Levoče, tí to majú bližšie cez Hrabušice. V Letanovciach rozdelenie a lúčenie. Poprad a Kežmarok smer Poprad-Tatry, a Spišská Nová Ves smer Košice. 
      A takto sa skončil náš prvý víkend pilotného projektu. Prichádzam domov unavený a plný zážitkov. A hor sa do toho každodenného stereotypu. Ale začína sa niečo diať. Equilibrium ma tak koplo, že to nebude len tak si odchodiť 4 víkendy ale, že z toho musíme niečo aj vrátiť. Takže prvý menší projekt KOLOtoč. Akcia pre náš zbor, na bicykloch urobiť kolečko do Poľska, aby sme sa mohli vykúpať v jazere Niedzica. Hmmmm.... K prvému víkendu stačí.

Domino Kalavský z Kežmarku bol jedným z rangerov prvého ročníka a ponúka nám svoj pohľad na štyri nevšedné víkendy. Pokračovanie nabudúce :)
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára