pondelok 16. marca 2015

JAR PRICHÁDZA



Už to cítiť vo vzduchu. Vietor je mäkší ako ten januárový, už tak neoziaba. Slnko aj zahreje a dážď sám svedčí, že teplota nepraje vločkám. Ešte nie je teplo, ale už nie je až tak zima. Tráva sa začína zelenať a ráno vás budí spev vtákov. 

I wait for spring to come
tell me how long


Po tmavej zime čakáme na jar. Životodarnú. Ale cítime ešte ten rytmus prírody? V zime všetko spalo, ukryte pod snehom, i keď už len krátku dobu. Noci boli dlhšie ako dni a zima nás zaháňala do príbytkov. Ešte naši dedovia vnímali striedanie období. My sme ale poväčšinou deťmi mesta. Často bez parkov, bez záhrad, bez možnosti počuť trávu rásť. I keď sa veci zmenili, človek prírodu vymenil za mesto, niektorí ľudia šiestym zmyslom rozoznajú to, čo zem vie sama.

maybe things have changed
maybe there's a glimmer of hope


 Tiež čakám kedy slnko bude zapadať neskôr. Kedy jeho lúče budú hriať moju pokožku a topánky vymením za sandále. Do práce kráčam mimo chodníka a cesty a pôda je mäkká, chuchvalce novej trávy odvážne vytŕčajú hlavy. Rozmýšľam, či by som si viac cenila prechod zo zimy do jari, ak by som bývala na severe. Po polárnej noci zažiť polárny deň, po tme svetlo.

 Bolo to dávno, čo človek aj v týchto končinách vítal slnko. Rovný deň = rovnodenosť = rovnocennosť dňa i noci, svetla a tmy. Podľa kalendára 20.3. budem môcť privítať prvý jarný deň. Možno nájdem snežienku. Možno si doprajem prvú noc s otvoreným oknom. Možno stretnem odvážnu včielku.


Out of the darkness, only light can come
After a lonely long night comes the sun 

A týždeň po jarnej rovnodennosti poskočia ručičky hodín dopredu. Zimný čas sa zmení na letný.  Najvyšší čas, rozlúčiť sa so zimou. Zanechať minulosti, čo jej patrí. Do skrine odložiť kožuch, čiapku, staré bôle, výčitky,  neopätované lásky a nesplnené plány. Čo neprežilo zimu, nepatrí do jari. Kostlivcov sa neoplatí vyťahovať na slnko. Nezahreje ich. Zoschnuté cibuľky nevyklíčia do kvetu.
Jarný čas má svoju melódiu, plnú  vtáčieho spevu, nových nádejí a života. Dáva silu, dažďom vlahu a celkovo ponúka pôdu na nové plány, nové semienka. Už sa len človeče prelaď na zmenu.

Kolobeh života.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára